Rue de Switched-On

În Port Vila majoritatea străzilor nu au nume și nici numere de stradă. Puține sunt astfaltate, și mai puține iluminate. Chiar dacă sunt instalate becuri pe stâlpi, electricitatea e prea scumpă pentru guvernul din Vanuatu ca să își permită să le aprindă pe toate (a se citi corupția e prea mare ca să rămână bani și pentru iluminatul public). Nu există semne de circulație, ce să mai vorbim de semafoare sau treceri de pietoni!

Și totuși, cineva s-a gândit că această stradă izolată și neasfaltată merită numele de Switched-On.
Rue de Switched-On
Observați vă rog și plăcuța bilingvă franceză/engleză, o moștenire a condominiului franco-britanic care a durat din 1906 până în 1980. Pe vremea condominiului, toate serviciile erau dublate : existau școli franceze și școli engleze (și nici până astăzi nu au reușit să facă școli bilingve), o închisoare franceză și o închisoare britanică, un spital francez și un spital englez etc. Vorba e că la un moment dat mașinile circulau pe ambele părți ale șoselei : francezii pe partea dreaptă și englezii pe partea stângă ! Sper că erau prea puține mașini pe atunci ca să producă accidente. Până la urmă a fost adoptată circulația pe dreapta, ceea ce dă un pic de furcă turiștilor australieni și neo-zeelandezi. Prizele însă sunt ca în Australia.

Revenind la străzile noastre, m-am tot gândit cum adică Switched-On ? A uitat cineva cândva becurile aprinse și de acolo i se trage numele ? E strada prostituatelor ? O fi un nume propriu în Vanuatu, așa cum anumite etnii de la noi își botează copii Intersecția sau Paracetamol ?
Ei bine, da, este un nume propriu, dar al unei companii electrice care face reparații și intervenții. Așa mai vii de-acasă. Și totuși, cât o fi șpaga în Vanuatu să-ți faci reclamă pe banii statului ? Pe principiul ăsta, Port-Vila ar fi plină de « Rue de Chen Store » și « Rue de ABC Store ». Iar strada mea s-ar numi « Rue de Cake Shop ».
du-mă acasă măi birjar, în Nambatu lângă Cake Shop

Reclame

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

  1. Foarte fain, buna ideea cu acest blog; felicitari! Scrie cat poti de des 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s