Arhitectura insulară

Mi-a spus cineva că din pozele de pe internet Port Vila nu arată atât de prăfuită pe cât o descriu eu. Poate că turiştii care vin aici doar pentru o săptămână o văd cu alţi ochi. Dar nu aş putea spune că există o zonă centrală a oraşului, amenajată pentru turişti, care contrastează cu zonele periferice sau rezidenţiale. Peste tot sunt străzi ciuruite, autobuze zdrenţuite, gunoaie aruncate. Şi totuşi, nu aş spune despre Port Vila că este un oraş murdar. Îmi menţin opinia că este ca „la ţară” la noi – un orăşel dezvoltat haotic, fără armonie între clădiri, fără un spaţiu public clar definit, cu multe magazine chinezeşti care vând de toate. Dar în acelaşi timp aerisit, cu multă vegetaţie, cu vedere la mare. Farmecul capitalei nu constă în arhitectura sa.

De dragul exemplificării, câteva poze mai jos cu clădiri care s-au nimerit în vizorul aparatului meu foto.
Port Vila are două străzi principale, destul de lungi, unde se găsesc majoritatea hotelurilor, a cafenelelor, a magazinelor şi a instituţiilor. Punctul central al oraşului este piaţa:
piațaSe pare că arcurile frânte sunt la modă, un alt exemplu este catedrala catolică (majoritatea populaţiei din Vanuatu este creştină astăzi, cei mai mulţi adepţi fiind reformaţi, urmaţi de catolici, anglicani şi adventişti de ziua a şaptea):
catedralaParlamentul (oare are piscină la subsol, ca al nostru?):
parlamentulMinisterul educaţiei:
ministerul educațieiMinisterul sănătăţii (starea clădirii reflectă bine starea sistemului sanitar de aici – da, se poate şi mai rău ca în România!):
ministerul sănătățiiInstitutul tehnologic:
institutul tehnologicAlianţa franceză (care organizează o grămadă de evenimente culturale faine, dar sala de cinema e, din păcate, rar folosită; spun din păcate fiindcă nu există alt cinematograf în oraş, doar o cafenea care proiectează filme în aer liber de 3 ori pe săptămână):
alliance françaiseOficiul de turism în mijloc şi un magazin duty-free în dreapta:
oficiul de turismO clădire colorată:
Port-Vila coloratăWestpac Bank, neozeelandeză (una din cele 3 bănci prezente în Vanuatu):
Westpac BankStanley Imports, magazin de second hand (sursa principală de îmbrăcăminte pentru mulţi localnici, aici neexistând malluri sau branduri; hainele sunt aduse din Australia şi probabil au materiale mai bune decât magazinele chinezeşti):
stanley importsBiroul meu:
auf

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s