Ambrym și Păcală

A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi nu s-ar povesti, un vulcan în oceanul Pacific, pe o insulă uitată de lume. Localnicii îl numeau Marum. Vulcanul acesta avea mai mulți frați, de tip scut ca el, sau stratovulcan, ca Yasur, de pe insula Tanna. Și prin anul 2013, pe la Paștele catolic, spune legenda, un grup de călători străini s-au dus să-l viziteze. Erau în grup doi români, un francez, un indian, o haitiancă și un englez singaporez. Voinici și puși pe fapte, străinezii au căutat un dragon zburător să-i ducă până acolo, din capitala acelui arhipelag uitat pe lume pe care îl numeau temporar „acasă”, până pe insula Ambrym.

S-a oferit să-i ducă AirVanuatu, un boier care deținea mai mulți dragoni, mai mari și mai mici, mai tineri și mai bătrâni, dar le-a cerut în schimb șase mere de aur, în valoare de 200 de euroi fiecare. Albii și-au golit buzunarele și au pornit la drum.

1 SAMSUNGÎn zbor au trecut peste alte insule, care de care mai fermecătoare.

SAMSUNG 4 5Pe vremea aceea nu existau controale la dragonoport, nu se foloseau buletine sau pașapoarte. Atâta doar că fiecare călător trebuia cântărit, el cu traistele lui cu tot, să vadă boierul cât poate duce dragonul. Și chiar înainte de plecare, la dragonoport, venise către călătorii noștri o femeie simplă, cu o pungă de merinde de vreo 2kg și le spuse : „Voi vă dușeți să dormiți la bărbatu-meu, pe insula Ambrym. Punga aista de merinde îi pentru voi, să aveți ce mânca. Să vă facă friptură de vită, că noi n-avem frigider să ținem carnea la rece”. Și așa a și fost, nu existau frigidere, sau televizoare, sau drumuri astfaltate, sau stâlpi de iluminat, sau apă curentă nicăieri pe insulă.

Ajunși la dragonoportul din Ambrym (cel de la apus, căci mai era unul la răsărit), străinezii fură întâmpinați de bărbatul femeii și un comitet de primire.

SAMSUNG SAMSUNG 8I-au dus la zece minute de mers prin iarbă deasă, în satul Craig Cove, ca să înnopteze. Acolo femeile fură obligate să se acopere, căci șefului din sat nu-i plăcea să vadă picioare de femeie goale.

9 10A doua zi, după ce s-au scăldat o leacă lângă plaja cu nisip negru negru, voinicii s-au înhămat la șase ore de mărsăluit până la vulcan, cu traistele în spate. Aveau să meargă de la Craig Cove la Port Vato și apoi până la mărețul Marum. Firește, cu o călăuză, să nu se supere spiritele de pe insulă și să le arate drumul prin junglă. La Marum avea să-i aștepte o altă călăuză și să-i ducă a doua zi până la Endu, o plimbare de șapte ore, iar peste încă o zi, la dragonoportul de la răsărit. Tărâmurile de pe lângă Endu aparțin unui alt șef decât Craig Cove, așa că prima călăuză n-avea voie să treacă mai departe, Marum e granița.

ambrym_mapPornind spre Marum în prima zi, voinicii noștri au trecut prin câmpii de cenușă și dealuri de lavă…

11 12…au fost fugăriți de pitici și s-au încurcat în liane…

13 SAMSUNG…au trecut pe lângă ferigi palmier și hibiscuși giganți.

SAMSUNG SAMSUNGȘi-au mers una, și-au mers două, și-au mers patrucezi și nouă, până ce au ajuns la o întindere de lavă și iar au mers și au umblat și au cutreierat până ce noaptea s-a lăsat.

SAMSUNG 18 19Acu-i acu ! Pământul parcă s-a crăpat și foc a scuipat. Ceru s-a-nroșit, dar niciun zgomot nu s-a auzit. În stânga, în dreapta, înainte și-napoi, numai fumuri și văpăi ! Dac-așa o fi în iad, parcă nu-i așa de rău.

20 21 22Dar Marum tot nu se arăta. Rar se întâmplă să ai vreme bună prin părțile acelea și numai cei cu inima curată văd craterul de prima dată. Însă ai noștri albișori mai merseră puțintel, și în stânga ce să vezi ? La o mie de picioare-n jos, bolborocea un lac de lavă. La soare te poți uita, dar la dânsul ba.

23 24Și uite-așa se încheiă prima zi de drumeție. Voinicii întinseră cortul pe cenușă și dormiră buștean. A doua zi, porniră spre Endu. Nu vă spun cât au umblat, ci numai că s-au deshidratat, noroc cu călăuza care repede s-a cocoțat în palmier și a tăiat câte o nucă de cocos pentru fiecare.

25În cele din urmă au ajuns în satul Endu, cel mai cochet și curățel pe care îl văzuseră pe tărâmurile acelea.

26 27A treia zi sătenii, auzind că albișorii au inima curată căci au văzut vulcanul de prima dată, le-au jucat un dans tradițional. Un dans de veselie, un dans de cununie. S-au costumat, s-au machiat, chiar și totemuri au sculptat. Și-au cântat pe limba lor, dar mă jur că parcă ziceau „laie, laie, bucălaie”.

28 29 SAMSUNG32SAMSUNG

Câtă bucurie pe călătorii mei la vederea acestei serbări! Dar habar n-aveau ei că urma întâi aprilie și boierul AirVanuatu se transformase în Păcală. Când să plece din sat, ia dragonul de unde nu-i !

34Pare-se că dragonașul avusese un accident pe o altă insulă și nu avea cum să vină decât peste câteva zile. Dar boierul tot boier, credeți că i-a tratat frumos pe călători ? Și uite așa au rămas ei o noapte în plus pe Ambrym, iar a doua zi au chemat un dragon privat, contra altor câteva mere de aur.

Ș-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea mea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s