Motalava și Ra

Cum spuneam, durează ceva să ajungi aici, dar merită. Motalava este o insulă mică și relativ plată din nordul țării, cu aproximativ 2500 locuitori. În ciuda izolării, am impresia că este mai dezvoltată și mai populată decât Ambrym spre exemplu, o insulă din centru. Spre deosebire de multe insule din Vanuatu, aici locuitorii vorbesc toți aceeași limbă.

Motalava și Ra sunt faimoase pentru plajele cu nisip alb și fin (fiind de origine vulcanică, în Vanuatu e mai ușor să găsești plaje cu nisip negru decât alb…) și pentru delicatesele culinare. Timp de trei zile am mâncat numai pește, homar și crab de cocotier. În plus, localnicii sunt foarte primitori și au un simț dezvoltat al esteticului. În fiecare zi am primit coliere de flori și cântece de mulțumire pentru că am venit să vizităm insula lor.aelan dreslobsterbungalowsRa este inconfundabilă fiindcă are vedere la o stâncă cu doi palmieri. Stânca șerpilor, îi spun localnicii.IMGP4191În zare se văd Vanua Lava și Mota, alte două insule din grupul „Banks” din nordul țării.snake rockview to MotaIar când mareea e joasă, apa se retrage foarte mult.low tideIMGP4239Între cele două insule, pe unde trece „taxiul”, apa este foarte… verde-albastră?canoeing bleenDatorită influenței franceze, jocul preferat de pe insulă este pétanque.
pétanqueBăieții sunt buni și la cântat și am fost surprinsă să găsesc aici instrumente ca naiul. În celelalte insule din Vanuatu sunt multe instrumente cu corzi, dar nu și de suflat. Am aflat apoi că naiul din bambus este o influență din insulele Solomon.panpipesPe lângă asta, am avut ocazia într-o duminică să descoperim o nouă religie – în Vanuatu răsar ca ciupercile după ploaie. Este o religie creștină care s-a încropit cam acum 50 de ani pe insula Ambae, adepții sunt foarte mândri că este singura religie autohtonă. Se numește Pillar of Fire iar particularitatea constă în faptul că slujbele sunt foarte vesele, nimeni nu stă jos, nimeni nu predică, ci toată lumea cântă și dansează într-o veselie. Mai ceva ca un gospel!
Între timp, copiii urmează „școala de duminică”, dar nu s-au sfiit să vină lângă noi și erau fascinați de aparatul de fotografiat.Sunday schoolpikininiTot în aceeași duminică am descoperit și dansul șarpelui. Dar despre asta, altă dată.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s