Porcul

cotet cu vedere la mareDin coteţ la cârnaţ sau din cuşcă la proţap, parcă porcul tot aceeaşi soartă o are şi-n România, şi-n Vanuatu. Poate în Vanuatu e ceva mai preţuit, dar nu pentru carnea lui.

porc la protapSunt valoroşi porcii bătrâni, care au ajuns să aibă colţi mari şi curbaţi, cam ca în cazul fildeşilor elefanţilor. Cu cât mai lungi şi mai curbaţi sunt colţii, cu atât mai valoros este porcul. Aceşti porci „sacri” se folosesc la diverse ceremonii, în special la nunţi şi la avansarea în grad (comunitaţile vanuateze sunt organizate în şefii, titlu care se moşteneşte din tată în fiu şi la o anumită vârstă băieţii trebuie să-şi demonstreze bărbăţia prin aceste ceremonii).

De exemplu, dacă vrei să te însori cu o fată, trebuie să plăteşti echivalentul a cam 600 de euro în porci şi în rogojini. Dar nu toată lumea are porci…aşa că flăcăii sau familiile lor sunt nevoite să se „împrumute” de la alte familii. Ai porc, ai parte. De respect. Am auzit de multe cazuri în care cuplurile se căsătoresc după ani buni de trai la comun şi după câţiva copii, doar fiindcă mirele n-a putut plăti mireasa cum se cuvine.

Flag_Vanuatu_Country

Colţii porcilor sunt atât de importanţi în cultura vanuateză încât apar chiar şi pe steag. Ba chiar pot înlocui banii! Vă las un filmuleţ edificator: http://www.youtube.com/watch?v=IvvNQeor6Ps
S-aveţi poftă la cârnaţi!

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Porcul

  1. Pingback: Am „întâlnit” un om. | CÂRCIUMĂ DE FIȚE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s