Porcul

cotet cu vedere la mareDin coteţ la cârnaţ sau din cuşcă la proţap, parcă porcul tot aceeaşi soartă o are şi-n România, şi-n Vanuatu. Poate în Vanuatu e ceva mai preţuit, dar nu pentru carnea lui.

porc la protapSunt valoroşi porcii bătrâni, care au ajuns să aibă colţi mari şi curbaţi, cam ca în cazul fildeşilor elefanţilor. Cu cât mai lungi şi mai curbaţi sunt colţii, cu atât mai valoros este porcul. Aceşti porci „sacri” se folosesc la diverse ceremonii, în special la nunţi şi la avansarea în grad (comunitaţile vanuateze sunt organizate în şefii, titlu care se moşteneşte din tată în fiu şi la o anumită vârstă băieţii trebuie să-şi demonstreze bărbăţia prin aceste ceremonii).

De exemplu, dacă vrei să te însori cu o fată, trebuie să plăteşti echivalentul a cam 600 de euro în porci şi în rogojini. Dar nu toată lumea are porci…aşa că flăcăii sau familiile lor sunt nevoite să se „împrumute” de la alte familii. Ai porc, ai parte. De respect. Am auzit de multe cazuri în care cuplurile se căsătoresc după ani buni de trai la comun şi după câţiva copii, doar fiindcă mirele n-a putut plăti mireasa cum se cuvine.

Flag_Vanuatu_Country

Colţii porcilor sunt atât de importanţi în cultura vanuateză încât apar chiar şi pe steag. Ba chiar pot înlocui banii! Vă las un filmuleţ edificator: http://www.youtube.com/watch?v=IvvNQeor6Ps
S-aveţi poftă la cârnaţi!

Reclame

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s