6810 km în Australia (prolog)

Australia e o ţară vastă. Cred că lumea nu-şi dă bine seama de asta, fiindcă e acolo, în fund, la capătul pământului, iar despre politica australiană nu se aud prea multe în Europa. Se aude că la ei n-a fost criză, că au minereuri, că n-au mulţi şomeri, că au canguri, că se trag din prizonieri. Australia e a 6-a ţară din lume după suprafaţă, mai mică decât SUA, dar mai mare decât UE. Nu e la fel de dens populată însă, are doar 22 de milioane de locuitori, un pic peste România.

Despre australieni îmi făcusem deja o părere dinainte de a ajunge în Australia, fiindcă am cunoscut foarte mulţi în ultimul an în Vanuatu. Înainte să ajung aici mă gândeam că sunt un fel de americani, doar că mai graşi, mai stridenţi şi cu un accent mai puternic (nu vreau să-i bag pe toţi în aceeaşi oală, ştiţi voi la care specimene mă refer). Am avut însă norocul să dau peste nişte australieni foarte inteligenţi şi foarte inimoşi, aşa că părerea mea despre ei este în general foarte bună. Îmi dau seama însă că prietenii pe care mi i-am făcut în Vanuatu provin dintr-un mediu privilegiat, cu studii superioare, cu turul lumii la activ* şi suficient de deschişi şi de curioşi ca să vină ca voluntari în Vanuatu. Această descriere constrastează puternic cu turistul australian tipic care vine în Vanuatu pe un vas de croazieră şi se plimbă în grupuri prin duty-free-uri cu ecusonul la gât mirosind a cremă de plajă (aş putea să scriu o poveste despre cum mi s-a luat de vasele de croazieră, poate altădată).

Australia e un teritoriu sălbatic. Doar coastele sunt populate, în special coasta estică între Brisbane şi Sydney şi coasta sudică, lângă Melbourne. În rest bate vântul, orăşelele sunt mici şi disipate şi cum ai ieşit din ele nu mai e nimeni pe stradă – in the outback am condus şi două ore fără să întâlnesc altă maşină (unde mai pui că nu e nici semnal la telefon!). Şi pe bună dreptate, fiindcă restul teritoriului nu e propice aşezărilor umane: centrul ţării e un mare deşert, înţesat de şerpi şi păianjeni veninoşi, iar pe toată coasta nordică, de nord-vest şi de nord-est sunt fie rechini, fie crocodili, fie meduze mortale, sau toate trei la un loc. Ce frustrare să fii la 30 de grade, cu marea în faţă, şi să nu te poţi scălda în ea! Nu-i de mirare că aborigenii erau atât de puţini când au venit exploratorii-invadatori albi în secolul 18. De altfel, Australia are cea mai mare rată de incidenţă a cancerului de piele, fiindcă pur şi simplu nu e făcută pentru pielea pală a urmaşilor britanicilor! Populaţia aborigenă, cât a mai rămas din ea, este astăzi marginalizată.

Într-o lună de zile, cât a durat roadtrip-ul nostru, nu am reuşit evident să vedem toată Australia. Nu am văzut deloc jumătatea vestică (Western Australia, cel mai mare dintre cele opt state şi teritorii care formează ţara) cu ale ei embleme Perth şi Broome, nu am văzut bucata nord-estică dintre Darwin, Cairns şi Brisbane, nu am văzut Tasmania. Dar am străbătut 6810 km în jumătatea estică, trecând prin Sydney, Canberra, Snowy Mountains, Phillip Island, Melbourne, Great Ocean Road, Adelaide, Clare Valley, Coober Pedy, Uluru & Kata Tjuta, Alice Springs, Devil’s Marbles, Katherine Gorge, Litchfield Park şi Darwin! De fapt scopul nostru în această călătorie a fost să vedem ce nu avem în Vanuatu, aşa că am pus deoparte plajele şi ne-am concentrat pe oraşe, deşert, parcuri naturale şi animale!
map_of_australiaAm închiriat un minivan, echipat cu saltele şi o mică „bucătărie” (cu un bidon de 20l de apă, chiuvetă cu pompă, un primus şi ladă frigorifică) şi am pornit la drum, cu libertatea de a alege în fiecare seară un alt loc de înnoptat. În Sydney am stat cinci nopţi (nu în maşină, ci la o bună prietenă) şi în Melbourne două, dar în rest am dormit în fiecare seară altundeva!
the van - beforeLunch at UluruDe ce mai multe ori ne-am oprit să dormim când ni s-a tăiat cheful de condus, ba la marginea drumului, ba în pădure, ba în oraş. Am condus în medie 450km pe zi. Doar de patru ori am dormit la camping. Deşi nu am avut frigider, gătitul la flacără mică lângă maşină s-a dovedit destul de eficient. Cu duşul a fost mai greu: primele zile am găsit duşuri gratuite pe nişte plaje publice, dar apoi au fost mai mult duşuri scurte, cu apa din bidon, pe întuneric, în parcare, ca să nu ne vadă nimeni. Din fericire nu am suferit de căldură noaptea – ne-a fost cald la Sydney şi la Canberra şi pe sfârşite înspre Darwin, dar în rest pe coasta de sud şi chiar şi în deşert bătea un vânt foarte puternic! Cel mai frumos loc de înnoptat a fost undeva pe marginea drumului pe Great Ocean Road, între Melbourne şi Adelaide – aşa da vedere dimineaţa!
best view in the morningCel mai izolat loc de dormit a fost pe marginea drumului în deşert, undeva lângă Coober Pedy:
rain in the desertAm consumat cam 800 de litri de benzină, adică 1300 de dolari, ceva mai ieftin decât închirierea minivan-ului în sine. Primul lucru pe care îl observă orice turist în Australia este cât de scump e totul! Cu salariul median de 5000 de dolari pe lună, nu e de mirare. Din fericire eram deja obişnuiţi cu preţurile mari din Vanuatu şi ştiam la ce să ne aşteptăm. Distracţia ne-a costat 5000 de dolari în doi, fără să punem la socoteală biletele de avion. Dar aş repeta-o oricând, în aceeaşi formulă!
–––––––––––––––––––––-
*aş vrea să fac aici o paranteză despre conceptul de a-şi lua un an sabatic pentru a face înconjurul lumii, de obicei între liceu şi facultate. Am întâlnit destui americani şi europeni care au făcut asta, dar am impresia că în Australia conceptul e şi mai răspândit! Că e aproape o obligaţie, o probă de foc pentru vârsta adultă. Cei care n-au reuşit să-l facă la 18 ani recuperează mai târziu, după facultate. Şi cum spuneam, salariile lor le permit. Un alt lucru bun este că în Australia facultatea nu costă mult, în orice caz nu aşa de mult ca în State sau Marea Britanie, aşa că tinerii australienii nu sunt nevoiţi să se îndatoreze la bănci. Pe de altă parte, chiriile sunt atât de scumpe încât la 25 de ani mulţi locuiesc încă cu părinţii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s