6810km în Australia – Teritoriul de Nord

Vă amintiţi emisiunile lui Steve Irwin? Look at that beautiful crocodile! Până să ajung în Vanuatu cam asta era referinţa mea pentru accentul australian, din fericire nu toţi vorbesc ca el. Cel mai puternic accent e la Darwin. Dar Teritoriul de Nord a fost o surpriză plăcută. Când am planificat road trip-ul în Australia nu ne-am propus să mergem atât de departe, ne-am fi mulţumit cu Uluru şi am fi încheiat călătoria la Alice Springs. Dar am descoperit în ultimul moment că e mai ieftin să zburăm de la Darwin la Brisbane şi apoi în Vanuatu, decât să zburăm de la Alice Springs la Sydney, aşa că am zis că nu strică câteva zile în plus pe drum.

Când intri în Teritoriul de Nord primul lucru pe care îl vezi este pancarta care te anunţă că au mai rămas „doar” 1772 de kilometri până la Darwin, capitala ţinutului.
SAMSUNGSAMSUNG

Apropo, Australia este formată din şase state (Queensland, New South Wales, Victoria, Tasmania şi Western Australia) şi două teritorii principale: Northern Territory şi Australian Capital Territory (cu controversata Canberra). Teritoriile nu au aceleaşi puteri legislative ca statele, se supun guvernului federal.
Dacă jumătate din Teritoriul de Nord e deşertic, cealaltă jumătate e tropical umedă. Chiar la ieşirea din Alice Springs trece Tropicul Capricornului şi peisajul începe să se schimbe de la roşu la verde, apar ploi abundente şi dese şi cuiburi uriaşe de termite!
SAMSUNGSAMSUNGCu atât înaintezi spre nord, cu atât se face mai umed şi mai verde. Noi am fost acolo în sezonul ploios, care ţine din noiembrie până în aprilie, însă se pare că în cealaltă jumătate a anului e la fel de uscat ca în deşert. Transformarea naturii de la un sezon la altul este incredibilă, solul roşiatic nu poate să absoarbă multă apă, aşa că se inundă foarte repede. Apar cursuri de apă temporare, se inundă văile şi drumurile, se umflă râurile şi aşa îşi fac drum crocodilii.
SAMSUNGSAMSUNGSAMSUNGStuart Highway este plină de aşezări ciudate şi izolate, dar parcă în nord sunt şi mai multe decât în sud: Barrow Creek, Wycliffe Well, Larrimah…parcă scoase dintr-un western american, te duc cu 50 de ani în urmă, într-un amestec de praf, kitsch, vechituri şi personaje dubioase.

Barrow Creek, 11 locuitori, un turist a fost omorât în 2001
Barrow Creek, 11 locuitori, un turist a fost omorât în 2001

SAMSUNG

Cutia poştală din Wycliffe Well, capitala OZN-urilor
Cutia poştală din Wycliffe Well, capitala OZN-urilor
Larrimah
Larrimah

De parcă nu era de ajuns, un alt loc fatidic este Devil’s Marbles. De data aceasta o creaţie a naturii, nu a omului, de altfel destul de frumoasă: o mulţime de bolovani roşiatici de granit împrăştiaţi pe o rază de 130 de kilometri. Noi am ajuns acolo pe întuneric şi pe o ploaie torenţială, după ce am crezut că o să rămânem blocaţi peste noapte la unul din hanurile dubioase de pe marginea drumului, printre alcoolici zgomotoşi, fiindcă şoseaua era uşor inundată. S-a dovedit a fi doar o baltă de 10m lungime şi 30cm adâncime, însă minivanul nostru era destul de jos şi asigurarea ne interzicea în mod expres să conducem pe drumuri inundate. Până la urmă am trecut fără probleme, doar că din sensul opus a venit cu viteză o altă maşină (pe întuneric balta nu era foarte vizibilă) şi ne-a trântit un val de apă…geamurile fiind uşor întredeschise, ne-am trezit amândoi fleaşcă, la fel ca şi salteaua noastră…Ştiam că la Devil’s Marbles era un camping, aşa că ne-am îndreptat încolo şi, după ce ne-am învârtit de două ori în cerc pe beznă, l-am găsit în sfârşit. Campingul era de fapt o zonă de campare, fără lumină, duşuri sau alte facilităţi, fără paznici, doar o cutie poştală în care să laşi 3 dolari de persoană pe noapte (mă întreb dacă în România ar funcţiona un astfel de sistem). Din fericire mai erau 5 maşini parcate acolo, aşa că nu ne-am simţit complet neajutoraţi când am auzit dingo urlând în zare…A doua zi ne-am trezit ceva mai optimişti, pe soare, şi am pornit la o mică plimbare printre pietroaie.
SAMSUNGSAMSUNGNumai că la întoarcere ia cheia de unde nu-i! Eu credeam că e la Jonathan, Jonathan credea că e la mine, şi uite aşa am reuşit să încuiem maşina pe dinafară! (fiind destul de veche, nu avea închidere centralizată şi cheia zăcea în buzunarul interior, unde o lăsasem peste noapte) Ce să facem, ce să facem, celelalte maşini plecaseră între timp, semnal la telefon nu aveam, cea mai apropiată localitate era la 10km. Am avut noroc şi la scurt timp a venit o altă maşină, un ranger care avea întâmplător o trusă de scule cu care am reuşit să deschidem geamul lateral şi să recuperăm cheia! Pfiu…

De la Katherine încolo pare ceva mai civilizat şi mai populat, distanţele nu mai sunt aşa de mari între localităţi. Aici am vrut să facem baie în izvoarele termale, însă ni s-a spus că sunt inundate şi că e pericol de crocodili. Am făcut în schimb o plimbare de 2 ore pe defileul râului Katherine ca să ajungem la o belvedere. Din nou, din cauza ploilor râul era umflat, plin de aluviuni şi de crocodili.

Katherine Gorge
Katherine Gorge

În apropiere de Darwin sunt două parcuri naţionale, Litchfield şi Kakadu, însă de multe ori în sezonul ploios drumul de acces devine impracticabil din cauza inundaţiilor. Noi ne-am oprit la Litchfield, care e mai mic, şi am avut noroc că l-am prins deschis, fiindcă a doua zi s-a închis temporar. Aici am găsit din nou termite, de fapt o specie indigenă de termite „magnetice” care îşi construiesc cuiburi înalte şi plate, perfect aliniate pe o axă de la nord la sud pentru a minimaliza expunerea la soare şi a păstra astfel o temperatură constantă în cuib. Dacă nu ştii ce sunt, ai zice că te afli într-un cimitir vechi.

Magnetic termite mounds, Litchfield Park
Magnetic termite mounds, Litchfield Park

Apoi am făcut baie în rock holes şi am văzut trei cascade diferite, care de care mai impresionante.

Buley rock holes
Buley rock holes, Litchfield Park
Florence Falls, Litchfield Park
Florence Falls, Litchfield Park
Tolmer Falls, Litchfield Park
Tolmer Falls, Litchfield Park
Wangi Falls unleashed, Litchfield Park
Wangi Falls unleashed, Litchfield Park

Debitul era incomparabil cu pozele pe care le văzusem prin pliante, făcute cu siguranţă în sezonul secetos, când sunt mai mulţi turişti. De altfel, în timp ce ne mâncam liniştiţi picnicul, un ranger ne-a anunţat că cascada Wangi era pe cale să debordeze şi că dacă nu plecăm în 30 de minute, drumul de acces se va inunda şi vom rămâne blocaţi peste noapte. Poate dacă nu aveam de prins un avion peste trei zile nu ne-ar fi deranjat; mi-a plăcut foarte mult Litchfield Park, într-un perimetru destul de mic sunt atâtea lucruri de văzut şi uşor accesibile, parcurile naţionale australiene sunt bine organizate.

A doua zi ne-am dus să vedem crocodili pe Adelaide River şi după-masa am ajuns într-un final la Darwin, după trei săptămâni de condus. Darwin nu ne-a impresionat (de altfel, niciun oraş australian nu ne-a impresionat în afară de Sydney) dar merită să spunem că este oraşul în care se bea cea mai multă bere pe cap de locuitor şi că într-o după masă la cinematograf am văzut un film românesc! După dealuri, de Cristian Mungiu, probabil eram singura din sală care înţelegea ceva. Marea Timor nu arată foarte apetisant, poate că în sezonul secetos, când râurile nu aduc atâtea aluviuni, este mai albastră. În orice caz, scăldatul e interzis din cauza crocodililor, a rechinilor şi a meduzelor, aşa că municipalitatea din Darwin a improvizat o plajă artifială în centrul oraşului.

Vedere de la hotel, Marea Timor
Vedere de la hotel, Marea Timor
Plaja artificială din Darwin
Plaja artificială din Darwin

Tot la Darwin am gustat carne de crocodil şi de cangur şi am ciocnit un pahar de vin de mango! Toate bune.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s