Planespotting

Cine nu a văzut/citit sau măcar auzit de filmul/cartea Trainspotting? Nu intru în detalii despre acţiune, voiam doar să evoc această îndeletnicire care constă în a urmări mersul real al trenurilor şi a nota numărul trenului, tipul de locomotivă, câte vagoane, întârzierile de la o zi la alta. Personal nu cunosc pe nimeni cu acest hobby, dar îmi închipui că în România ar fi ceva de genul „Trenul IRN1931 Bucureşti – Oradea are doar 50 de minute întârziere, ieri a avut 120!”.

În Vanuatu nu avem trenuri, dar avem avioane! Şi cum aeroportul nu e departe de oraş, am devenit involuntar planespotter. Aproape în fiecare zi aud zborul AirVanuatu NF10 Port Vila – Sydney trecând deasupra casei la 7 dimineaţa. Uneori e la 7:02 – 7:03, alteori la 6:58. Celelalte zboruri din timpul zilei nu prea le bag de seamă dacă sunt concentrată la altceva.

Dar un loc bun de planespotting involuntar este insuliţa Hideaway, unde mergem destul de des la plajă duminica. Iar duminica este ziua cea mai aglomerată în materie de zboruri: avem un zbor de la Suva cu FijiAirways, două de la Brisbane – unul cu Virgin, altul cu AirVanuatu, unul de la Sydney cu AirVanuatu, două înspre Nouméa – unul cu AirCalin, celălalt cu AirVanuatu, şi unul înspre Honiara cu FlySolomons. Aşa că între doi peşti, dacă scoţi capul din apă, poţi să vezi şi un avion decolând sau aterizând.

Zborul VA171 de la Brisbane se pregateste de aterizare
Zborul VA171 de la Brisbane se pregateste de aterizare

Pe lângă zborurile internaţionale enumerate mai sus, care sunt cu avioane mari Boeing/Airbus, mai sunt şi zborurile interne cu ATR/Twin Otter/Islander. Aşa că de obicei ghicim destinaţia în funcţie de tipul avionului.

Insula Hideaway a devenit în ultima vreme cel mai bun loc de snorkelling de lângă oraş, acolo sunt cei mai mulţi peşti şi coralul e bine întreţinut. Iar cum „iarna” asta, ca şi anul trecut de altfel, temperaturile nu au scăzut prea tare, am mers în mod constant la plajă şi la baie. Insula e la 5 minute cu barca de ţărm, dar uneori, când e lună nouă, dacă mareea se retrage foarte mult, poţi să mergi pe jos pe o limbă de nisip.

Insula sau peninsula?
Insula sau peninsula?
Vedere spre Efate
Vedere spre Efate
DSC_0022
Insula Hideaway vazuta de la departare
Reclame

3 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. ioana spune:

  Mi-e dor de Hideway! Ok, si de voi un pic, dar acum de snorkelling si un hamburger acolo 🙂

 2. dana spune:

  ce frumoase sunt pozele! *daydreaming

 3. Laura Calin spune:

  Buna seara! La noi e aproape noapte. 🙂
  Mi-au placut mult articolele tale!
  Ai putea sa ne ajuti cu detalii despre cum se ajunge acolo – documente, proceduri, job-uri, salarii.
  Multumim si asteptam un post pe tema asta!
  Seara frumoasa, Laura

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s