Un nume ce-i?

„Un nume ce-i? Un trandafir, oricum
îi spui, exală-acelaşi scump parfum”

Să fim serioşi, câţi dintre noi nu ne-am gândit măcar o dată să ne schimbăm numele şi, mai ales, prenumele? Câţi n-am visat, când eram mici, să avem un prenume mai interesant, care să ne transforme miraculos într-altă persoană? Şi chiar dacă nu am mers până într-acolo încât să îl schimbăm oficial, cu toţii avem porecle sau nume de alint. Chiar şi cu persoanele mai puţin apropriate folosim mai degrabă o versiune prescurtată a prenumelui nostru: Lili în loc de Liliana, Vero în loc de Veronica, Sandu în loc de Alexandru, Nelu în loc de Ioan. Iar eu mi-am zis dintotdeauna Dana, chiar dacă în acte scrie Daniela.

Acelaşi lucru e valabil şi în Vanuatu, ba chiar la scară mai mare. Ce contează numele şi prenumele?…Când vine perioada înscrierilor la universitatea la care lucrez, văd o mulţime de acte modificate cu pixul – inclusiv la data naşterii – şi o mulţime de neconcordanţe între numele din certificatul de naştere şi numele de pe formularul de înscriere. De exemplu, un băiat care se prezintă drept Tensly James apare în acte ca Densly Johnson. Sau o fată care zicea că o cheamă Françoise Nako era trecută ca Françoiz Heau în certificatul de naştere. Eu ce nume să trec în catalog?…Aceste neconcordanţe se întâmplă din mai multe motive.

În primul rând, fiindcă societatea vanuateză se bazează pe tradiţii orale. Cunoştiinţele sunt transmise din generaţie în generaţie prin viu grai, prin cântece şi poveşti. Iar ceea ce e scris nu are neapărat mai multă valoare decât ceea ce e spus. În privinţa proprietăţii, de exemplu, pe majoritatea insulelor nu există acte de proprietate – limitele terenurilor sunt ştiute de şeful comunităţii şi cuvântul lui e mai presus decât orice înscris înregistrat la cartea funciară. La fel şi cu numele, contează cum te ştie lumea din comunitate, nu ce scrie în certificatul de naştere.

În al doilea rând, aceste certificate de naştere au apărut destul de târziu şi nu există oficiu de stare civilă decât pe două insule. Pentru mulţi dintre studenţii mei, majoritatea născuţi în 1996, certificatele s-au întocmit abia în 2006. Deci naşterea a fost înregistrată după 10 ani, cred şi eu că au uitat în ce zi s-au născut! Ca fapt divers, aici nu prea se sărbătoresc zilele de naştere, cu excepţia primei aniversări. A, şi încă nu există buletine, doar paşapoarte pentru cei care ies din ţară. Ceilalţi se identifică cu certificatul de naştere…

În al treilea rând, am mai scris că ortografia nu e foarte importantă la vanuatezi: pentru ei e totuna Maxly, Maxli sau Maclee. Joyce et totuna cu Joice, Heidy cu Haidi, Adeline cu Adelina. Apoi, unele consoane se confundă des (la fel cum şi eu confund sunetele în chineză!), astfel că Tensly devine Densley, Clare devine Glare…iar mie mi s-a spus de câteva ori Taniela, care în fijiană este nume de bărbat. De altfel, majoritatea colegilor mei din Fiji cu care comunicam pe email credeau că sunt bărbat şi au rămas surprinşi să vadă o femeie când am mers prima oară în delegaţie în Fiji!

În al patrulea rând, pe lângă prenume şi numele de familie, pe unele insule copiii primesc şi un nume „melanezian”. Un nume de clan am putea zice, care dictează cu cine te poţi căsători sau nu, pentru a evita consangvinitatea: o preocupare foarte reală într-o societate atât de mică, iar sistemul pe care l-au găsit mi se pare destul de ingenios. Ca să dau un exemplu simplu, pe insula Pentecost (de unde a pornit ideea de bungee jumping), există două nume tradiţionale pentru fete – Matan sau Mabon – şi două nume pentru băieţi – Bule sau Tabi. Fiecare copil trebuie să primească unul din aceste patru nume, în funcţie de sex şi de familia în care s-a născut. Fetele Matan nu au voie să se căsătorească cu băieţii Bule, iar fetele Mabon nu au voie să se căsătorească cu băieţii Tabi. Copiii rezultaţi dintr-un cuplu Bule – Mabon vor purta numele de Mabon dacă sunt fete şi Tabi dacă sunt băieţi. La fel, fetele dintr-un cuplu Tabi – Matan vor păstra numele de Matan, dar băieţii vor primi numele Bule.

Nume de clan pe insula Pentecost, care dicteaza cine se poate casatori cu cine
Nume de clan pe insula Pentecost, care dicteaza cine se poate casatori cu cine

În unele cazuri, acest nume de clan e trecut de fapt la numele de familie, aşa că nu e exclus ca un elev pe numele John Tabi să aibă ca tată, să zicem, George Bule şi ca mamă, Elise Mabon…iar dacă nu cunoşti acest obicei de pe insula Pentecost, te întrebi de unde au răsărit cele trei nume de familie diferite în sânul aceleiaşi familii!

Şi pe alte insule există nume tipice care trădează originea purtătorului (la fel cum la noi ştii că un Molnar vine probabil din Ardeal şi un Popescu din Muntenia): Bong pe insula Ambrym, Aru sau Tari pe insula Ambae. Prin alte părţi, de exemplu pe insula Tanna, am observat că de multe ori prenumele tatălui devine numele de familie al copiilor. Deci chiar dacă pe Tensly îl chema Johnson în acte, pe tot parcursul lui şcolar i s-a spus Tensly James fiindcă pe tatăl lui îl chema James. Iar o fată pe numele Anna Loughman a fost tot timpul trecută în foaia matricolă ca Anna Jack. Un fel de Măria lui Vasile, cum ar veni.

Am întâlnit multe alte exemple de nume schimbate. Printre cele mai ilogice mă gândesc la Haidy Niere, care îşi zicea Niere Sanga, deşi pe tată îl chema Joel Tao şi pe mamă Jenny Niere. Sau la McLee Chelland Tabi, care îşi zicea Maxly Liwusbo. Acesta din urmă mi-a explicat că a fost adoptat de o altă familie, de pe o altă insulă, şi a primit acest nume la ceremonia de adopţie cutumiară, cu toate că adopţia nu a fost oficializată în acte.

Ar mai fi apoi şi numele cutumiare care marchează avansarea în gradul de şef, primite în urma unor ceremonii precise care implică tot felul de probe de maturitate (şi mai mult ca sigur, omorârea unor porci). De exemplu, pe actual prim-ministru îl cheamă Charlot (prenume) Salwai (nume de familie) Tabimasmas (nume de clan + grad de şef) Sariboh (cel mai recent grad de şef pe care l-a căpătat în 2016). Desigur că Tabimasmas şi Sariboh nu apar în certificatul de naştere, fiindcă le-a primit mult mai târziu, dar aceste nume sunt foarte importante şi sunt menţionate în toate actele pe care le semnează ca prim-ministru şi în presă.

În încheiere, dacă aveţi nevoie de inspiraţie în alegerea unui nume de bebe, am făcut o listă cu cele mai originale (sau ciudate, depinde cum priviţi) nume pe care le-am întâlnit în Vanuatu până acum.

Pentru fete:

Anila
Annick
Audrika
Babette
Beroline
Dalsie
Danisha
Doroslyne
Edlema
Grizelda
Jamina
Janila
Jorane
Josiana
Kawia
Laveline
Leres
Mirza
Nawata
Poffina
Rombong
Rotha
Samia
Sanga
Solange
Tamanu
Vicenzia
Wawa
Yolicka
.
Pentru băieţi:
.
Allington
Anselmo
Barnabe
Bong
Boniface
Chanel
Clayton
Danick
Gedeon
Gishlain
Joslin
Joy
Karlmass
Ken Yave
Kisito
Konaly
Livae
Manasa
Marceau
Matai
Mawa
Pita
Romarique
Sailas
Saket
Sandy
Shaniel
Sherwin
Tavae
Yosino
Yuen
Reclame

3 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Mala spune:

  O alta lume, interesanta de altfel !

 2. theotherdana spune:

  Wawa 🙂 Numele asta mi-a amintit de niste vremuri 🙂

  1. danamism spune:

   Haha, da, uitasem 🙂 Ză best coffee!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s