Insule de lângă Efate

Efate_map

Mi-am dat seama că am tot scris despre alte insule pe care le-am vizitat în Vanuatu, cum ar fi Ambrym, Tanna, Mota Lava, Gaua, Santo, dar nu am scris despre insuliţele care sunt chiar în „ograda” noastră.

Pe partea de nord-vest a insulei Efate este o salbă de cinci insule locuite, numai bune de vizitat dacă ajungeţi prin părţile acestea: Lelepa, Moso, Nguna, Pele şi Emao. Sunt cam la 40 de minute de mers cu maşina şi încă 20 cu barca, deci relativ aproape, dar totuşi suficient de departe ca să vă rupeţi complet de viaţa urbană şi să experimentaţi viaţa într-un sat din Vanuatu, într-o colibă de paie fără electricitate şi apă curentă (semnalul 3G vă găseşte însă şi aici!).

Am să le iau pe rând.

 1. Lelepa

Această prezentare necesită JavaScript.

– după părerea mea, cel mai bun loc de snorkelling de lângă Efate! Coralul este în stare foarte bună şi e multă viaţă subacvatică, am văzut scoici gigantice, caracatiţe şi chiar şi un dugong 😉

– însă nu există cazare aici, trebuie ori să mergeţi cu cortul, ori să faceţi o excursie de o zi; există un trust de localnici de pe insulă care face excursii organizate de o zi, eu una nu am fost, dar sunt foarte bine cotate pe TripAdvisor.

– sau o altă variantă este să faceţi un tur pe  iaht, South Sea Vagabond şi Golden Wing pot ancora în zonă.

– există şi o peşteră pe insula Lelepa, mai degrabă o atracţie antropologică decât speologică: aici a murit şeful Roi Mata, primul care a unificat insulele din centrul Vanuatu, acum 400 de ani. Situl a fost declarat patrimoniu mondial Unesco în 2008, împreună cu insuliţa Eretoka din apropriere. Eretoka mai este cunoscută şi ca „Hat Island” – insula pălărie, fiindcă seamănă cu…o pălărie – şi este considerată tabu de localnici: nimeni nu are voie să pună piciorul pe ea, fiindcă acolo a fost îngropat şeful Roi Mata (împreună cu alte 47 de persoane vii…).

Preţuri: în jur de 10.000 de vatu pentru o excursie organizată de o zi, cu prânz și transport; dacă mergeți cu cortul, 500vt de persoană pe noapte plus cam 2000vt pentru transportul cu barca.

 1. Moso

Această prezentare necesită JavaScript.

– dintre cele cinci insule, Moso e cea mai dezvoltată pentru turişti: are două pensiuni ţinute de străini, deci la standarde mai înalte, dar totuşi eco-friendly. Una dintre pensiuni are şi club de scufundări, deci dacă vreţi mai mult decât snorkelling, aici trebuie să veniţi!

– recomand cu încredere Tranquility Dive pentru scufundări sau Congoola pentru o excursie foarte relaxată de o zi.

– dacă vreţi să vă scufundaţi, Tranquility Dive pot să vă culeagă de la hotelul din Port Vila şi, după 40 de minute cu maşina şi încă 10 cu barca, aţi ajuns pe insula Moso unde vă alegeţi echipamentul de scufundat. Apoi urmează prima scufundare şi aveţi acces la situri de lângă Moso, Lelepa sau Eretoka. După prima scufundare vă întoarceţi la Moso pentru prânz, iar după-masa mergeţi la a doua scufundare. Pe la 4 vă trimit înapoi cu barca pe Efate, de obicei e şi ora la care delfinii sunt activi şi vin să se joace 😉

– dacă nu vreţi să vă scufundaţi, puteţi să aveţi parte de o excursie similară pe vasul Congoola, care arată fix ca o corabie de piraţi. Vă vor duce la două locaţii de snorkelling, iar prânzul va fi servit pe o plajă pustie, cu cromatica perfectă de nisip auriu, junglă verde deasă şi marea limpede azur!

– a doua pensiune, numită simplu The Moso, este mai nouă şi nu am apucat încă să o văd, dar am auzit că este foarte frumoasă şi mai ales, mâncarea foarte bună!

Preţuri: 11.000 de vatu pentru o scufundare dublă, cu tot cu echipament, prânz și transport; 10.000vt pentru excursia de o zi pe Congoola (include de asemenea echipament de snorkelling, prânz și transport); 9000vt/noapte într-un bungalou de 2 persoane, cu mese și transport cu tot.

 1. Nguna

Această prezentare necesită JavaScript.

– ignoraţi g-ul, se pronunţă nuna. Nguna este un vulcan stins şi încă se vede craterul acestuia. Legenda spune că focul din vulcan s-a mutat pe insula Tanna.

– dacă aveţi chef de o plimbare (nu foarte lungă, maxim 3 ore dus-întors), puteţi să urcaţi până la crater şi veţi fi răsplătiţi cu o privelişte superbă asupra insulelor din jur. Dacă vremea e bună, puteţi vedea până la insula Epi din grupul de insule Sheperds. Pe ploaie însă veţi fi probabil dezamăgiţi…noi ne-am încumetat totuşi, măcar de dragul mişcării.

– noaptea puteţi să vă cazaţi la Uduna Bungalows sau la pensiunea ţinută de cooperativa femeilor din satul Taloa.

*În general în Vanuatu când vă cazaţi la bungalouri ţinute de localnici, nu prea există oră de check-in sau de check-out, veniţi când vreţi şi ei se vor ocupa de tot: cazare, mâncare, vizite. De obicei toate mesele sunt incluse în preţ şi, deşi nu veţi avea de unde alege la meniu, în general mâncarea este foarte bună şi săţioasă. Dacă vreţi să vă plimbaţi undeva, e bine să informaţi gazda înainte, în primul rând ca să vă asiguraţi că aveţi voie să mergeţi pe terenuri private şi în al doilea rând ca să nu se îngrijoreze. De cele mai multe ori, vor trimite câţiva copii cu voi pe post de ghizi. Este o experienţă personalizată şi nu veţi avea parte de prea multă independenţă, nici intimitate, dar vă veţi simţi cu adevărat oaspeţi în casa cuiva, nu doar clienţi la un hotel.

Preţuri: 3500 de vatu de persoană pe noapte, toate mesele incluse, plus 500 – 2000vt de persoană pentru transportul cu barca; 1500vt de persoană pentru a urca la craterul vulcanului stins.

 1. Pele

Această prezentare necesită JavaScript.

– Pele este locul ideal dacă tot ce vă doriţi e să zaceţi la plajă câteva zile! Plaja este superbă şi snorkelling-ul bunicel.

– aveţi mai multe opţiuni de cazare, dar recomand de departe bungaloul lui Mark şi Miriam, căci este cel mai bine plasat şi izolat, cu multă intimitate. Dacă mergeţi la plajă într-un sat, e bine să vă acoperiţi corpul şi să înotaţi în tricou şi pantaloni scurţi…dar la Mark şi Miriam plaja e numai a voastră! Mâncarea și prezentarea acesteia vor fi de asemenea foarte bune.

– în drum spre Pele veţi trece pe lângă Kakula, o insuliţă nelocuită din zonă: există şi acolo o opţiune de cazare pentru cine vrea să stea pe o insulă pustie ca Robison Crusoe.

Preţuri: 3500 de vatu de persoană pe noapte, toate mesele incluse, plus 500 – 2000vt de persoană pentru transportul cu barca; 700vt intrarea la plajă dacă mergeți doar pe o zi (include o gustare de fructe proaspete).

 1. Emao

Această prezentare necesită JavaScript.

– dintre cele cinci insule, Emao este cea mai puţin vizitată, în primul rând fiindcă e pe coasta de est a Efate, unde bat alizeele şi marea e mai agitată. În al doilea rând fiindcă nu prea sunt opţiuni de cazare aici…dar dacă aveţi poftă de o experienţă cu adevărat autentică, puteţi să mergeţi să dormiţi în casa cuiva şi să participaţi activ la viaţa satului, localnicii sunt foarte primitori!

– Emao este tot de origine vulcanică, aşa că puteţi să urcaţi pe conul cel mai înalt ca să aveţi o privelişte cuprinzătoare, iar laguna din satul Maru, cu bolovanii negri de lavă rămaşi de la ultima erupţie de acum mii de ani, este destul de impresionantă!

– ca să vă faceţi o privire de ansamblu asupra insulei, puteţi să faceţi încojurul pe o potecă şi să vizitaţi toate cele şase sate; înconjurul insulei se poate face în 3 ore, dar sigur va dura mai mult fiindcă vă veţi opri la taclale în fiecare sat.

Preţuri: puteți oferi 500 de vatu pe noapte ca să stați în casa cuiva; transportul cu barca între 500 și 2000vt de persoană.

Alte sfaturi:

– oricare insulă ați alege, luați cu voi apă de băut, cremă de plajă, bani numerar şi haine modeste;

– prețul la bărci variază în funcție de numărul de persoane, minim 500vt/pers dacă sunteți un grup sau dacă vă nimeriți la debarcader la ora la care pleacă şi sătenii, maxim 2000vt dacă sunteți singur;

– bărcile pentru Lelepa pleacă de la Lelepa Landing, pentru Moso de la Gideon’s Landing, pentru Nguna şi Pele de la Emua Wharf şi pentru Emao de la Takara; nu există orar fix, vă înțelegeți cu proprietarii de bărci care aşteaptă la mal;

– nu vă panicați dacă barca, masa, plimbarea etc. întârzie, you’re on island time 😀

Reclame

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Silvia spune:

  Buna:) Dupa cateva zile de lectura, am ajuns la ultimul post de pe blog. Simt ca te cunosc deja, desi nu chiar asa. Mai scrie-ne….

  1. danamism spune:

   Multumesc Silvia! Incerc sa scriu mai des, dar nu prea imi iese 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s