Port Vila îmbracă straie noi

Iarăși am făcut o pauză lungă pe blog, de data aceasta prijeluită de faptul că am luat o pauză mai lungă de la viața mea în Vanuatu…iunie, iulie și august le-am petrecut în România și în Europa! O pauză în care speram să am mai mult timp să scriu (și să mă ocup de alte câteva proiecte personale), dar nu mi-au ieșit planurile. Au fost 3 luni destul de intense, însă nu vreau să mă plâng – tocmai asta îmi lipsea în Vanuatu, puțină agitație și mișcare. Și îmi dau seama că sunt norocoasă că am putut să îmi iau 3 luni concediu fără plată, și că am un iubit înțelegător pe care nu l-a speriat distanța, și că am scăpat de iarnă pe anul ăsta! (Ok, știu că „iarna” din Vanuatu nu se pune, dar să știți că în iunie – august zilele sunt scurte și mohorâte, și mulți dintre cunoscuții mei s-au plâns de frig cât am fost eu plecată).

Din septembrie m-am întors în Vanuatu și, ca de fiecare dată, am constatat niște schimbări. Fiind o țară în curs de dezvoltare, mediul de afaceri evoluează repede. S-au închis niște restaurante, s-au deschis altele (unul chiar lângă noi, ura!), unele business-uri au dat faliment, altele au fost cumpărate de chinezi, s-au mai privatizat niște terenuri…Dar cea mai importantă schimbare este că acum avem o promenadă pe malul mării!

De fapt aveam și înainte o promenadă, numai că era într-o stare deplorabilă. Proiectul de refacere și de lungire a promenadei a fost finanțat de Noua Zeelandă și a durat 2 ani. Având în vedere că faleza fusese distrusă parțial de ciclonul Pam, a fost nevoie mai întâi de niște lucrări serioase de consolidare a digului. Dar acum avem în sfârșit o promenadă frumoasă de 1,2 km pe malul mării chiar în centrul orașului!

Promenada nu este doar frumoasă, ci și animată: a devenit rapid, pe bună dreptate, locul preferat al locuitorilor capitalei. Am ieșit zilele trecute la o alergare seara și a fost superb! (unde mai pui că este și luminată, ăsta e mare lucru în Vanuatu! Să vedem cât o să țină becurile…) Am dat de alți alergători, de familii care își plimbau copiii în cărucior, de tineri care ascultau muzică pe telefon și de adolescenți pe skate-board, o modă complet nouă în Vanuatu. Preț de câteva clipe m-am simțit ca într-un oraș din filmele americane.

Iar pe timp de zi e plin de pikinini care chiuie și sar cu poftă, fără nicio grijă în apă! Prin alte părți ale lumii acest obicei ar fi privit cu ochi răi (cum vi se par țigănușii care se scaldă în fântâni?…), dar în Vanuatu orice prilej e o scuză bună pentru o porție sănătoasă de râs 🙂

Promenada văzută de sus
(sursa: https://vanuatudigest.com/)
Promenada văzută de sus
(sursa: https://twitter.com/pacisliving)
La plimbare. În zare se văd: noul centru de conferințe construit de chinezi anul trecut; hotelul Grand, care la doar 6 etaje este în continuare cea mai înaltă clădire din Vanuatu; și ceva mai multe catarge decât de obicei, având în vedere că până în noiembrie e sezon de navigație.
(sursa: http://www.gtitourism.com.au/)
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s