Insulițe de lângă Port Vila

Dacă tot am făcut ultima oară o recenzie a insulelor de lângă Efate, am zis să continui turul cu insulițele de lângă Port Vila. Avem tot 5 la număr, doar că sunt mult mai mici și mult mai aproape (5 minute cu barca). Majoritatea sunt deținute în întregime de câte un hotel și sunt accesibile doar clienților. Însă nu e nevoie să plătiți o avere pe o noapte de hotel, vă primesc și dacă faceți consumație. De obicei se plătește o taxă fixă, din care se pot deduce apoi cheltuielile de la restaurant; în felul acesta hotelurile își asigură o consumație minimă. Vă recomand să acordați câteva ore fiecăreia, mergeți înainte de prânz și stați până la apus.

Sursa: adaptat după Beautiful Holidays

1. Hideaway

Această prezentare necesită JavaScript.

Am spus-o de mai multe ori, este mai bun loc de snorkelling de lângă Port Vila! Ok, insulița nu este chiar în dreptul orașului, trebuie să mergeți mai întâi în satul Mele (cel mai populat din Vanuatu), la 10km de capitală, dar se ajunge ușor cu autobuzul. În drum spre Mele, puteți chiar să vizitați faimoasa fabrică de cafea Tanna Coffee. Iar odată ajunși la Mele Beach Bar, merită să profitați un pic de plaja lungă cu nisip negru înainte să luați barca spre Hideaway. Este impresionant cum la nici 100 de metri de țărmul nisipos al golfului Mele a răsărit o insuliță coraliană cu atâta biodiversitate! Aici am văzut țestoase, calamari, caracatițe, crevete, homari, anemone, nudibranhiate și multe tipuri de pești colorați mai mici și mai mari! Dacă vreți mai mult decât snorkelling, să știți că au și un centru de scufundări. Sau puteți pur și simplu să vă relaxați într-un șezlong cu un cocktail într-o mână și o carte în cealaltă. La întoarcere vă recomand să zăboviți un pic la Mele Beach Bar –  au deseori muzică live, spectacol de circ pentru copii duminica și un superb spectacol de jonglerii cu foc vinerea! A, să nu uit, la Hideaway există și o poștă subacvatică, probabil singura din lume. Puteți să cumpărați vederi impermeabile de la oficiul poștal din oraș și să trimiteți un suvenir inedit acasă 😉

Taxă: 1250vt
Pont: Având în vedere că este o insulă recentă de corali, plaja nu e cu nisip, așa că recomand pantofi de plajă și apă! Dacă nu aveți, puteți să închiriați la fața locului.

2. Iririki

Această prezentare necesită JavaScript.

Probabil cea mai cunoscută insuliță din Vanuatu, nu aveți cum să o ratați fiindcă este chiar în centrul orașului și apare mai în toate vederile aeriene cu Port Vila. Pe vremea condominiul a fost sediul administrației britanice (de parcă englezii și francezii au încercat să reproducă la scară mai mică geografia Europei: britanicii s-au aciuit pe o insulă iar francezii mai la est :D). După proclamarea independenței în 1980, insula a fost concesionată unui australian care a transformat-o în complex turistic. De atunci și până astăzi a schimbat vreo 3 proprietari și a fost răvășită de două cicloane majore, dar rămâne cel mai mare resort din Vanuatu: are 60 de bungalouri plus 30 de apartamente de lux cu etaj și jacuzzi pe balcon, 3 restaurante, 2 piscine, teren de tenis, sală de sport, spa și un cazino! Dacă mergeți doar pe o zi vă recomand să profitați de piscine, de vederea frumoasă către Port Vila și Ifira și de echipamentele nautice incluse în preț (cum vă surâde înconjurul insulei cu caiacul sau cu un mic catamaran?). Era și un loc bun de snorkelling înainte, dar s-a stricat după ciclonul Pam din 2015. De altfel, resortul s-a redeschis abia în mai 2016 și sunt probleme financiare și acum. Așa că zic să profităm de el cât mai putem!

Taxă: 1500vt, din care 1000vt pot fi folosiți la oricare din cele 3 restaurante sau la spa.
Pont: vaporașul pleacă din dreptul pieței.

3. Ifira

Această prezentare necesită JavaScript.

Sora mai mare a lui Iririki, situată chiar în spatele ei. Mai puțin cunoscută turiștilor, este totuși insula cu cei mai bogați oameni din Vanuatu și de la ea vine numele capitalei (Ifira -> Fila -> Vila). Ifirienii sunt proprietarii cutumiari ai tuturor terenurilor din Port Vila (pe care le foloseau drept grădini înainte de sosirea coloniștilor) și, mai mult, ei controlează portul (deci iau taxe și șpagă de la vasele de croazieră, de la navele-container și cam de la toate business-urile care importă marfă și materiale pe cale maritimă). Nu vă imaginați însă că cei 1100 de săteni locuiesc toți în viloace: sunt doar 2-3 vile pe insulă. Dar nivelul de trai al populației este în general mai bun decât în alte sate, veniturile din concesionări și din taxe fiind gestionate de un trust care pare să mulțumească plebea. Ifira este o insulă închisă, nu există niciun hotel, bar sau restaurant și niciun străin nu locuiește acolo, numai ifirieni. Așadar nu se poate vizita, doar dacă vă invită cineva. Dar puteți să vă apropiați de insulă cu barca sau cu caiacul (pe care le închiriați de la Iririki sau de la Boat Yard); sunt și câteva situri bune de scufundări și de snorkelling la care vă pot duce operatorii de scufundări. Sau poate vă mulțumiți cu o kava la Ifira Point Nakamal, este cel mai apropiat punct de firicelul de apă care desparte Ifira de Efate și unul dintre puținele nakamaluri pe plajă, unde puteți să stați cu tălpile în nisip și să contemplați vasele din port.

Taxă: nu există fiindcă nu se poate vizita.
Pont: la Ifira Point Nakamal puteți ajunge ușor cu autobuzul, mergeți însă devreme fiindcă pe la ora 18 se închide. Boat Yard este tot acolo și în fiecare duminică e ziua porților deschise.

4. Erakor

Această prezentare necesită JavaScript.

Este prima insuliță pe care am descoperit-o în Vanuatu, deși ca să fiu sinceră acum nu mi se mai pare așa de spectaculoasă. Dar merită totuși să mergeți acolo, ca să vedeți o parte mai ascunsă a capitalei. Dacă vă uitați pe hartă, veți observa că Port Vila se întinde între mare și două lagune. Erakor stă chiar la intrarea în prima lagună, de unde aveți o priveliște panoramică spre peninsulele Pango, Erakor și Eratap, mai puțin cunoscute turiștilor. Erakor nu e locul ideal de înotat, fiindcă apa e destul de joasă și tulbure, și nu prea aveți ce vedea în afară de steluțe de mare. Dar e un loc ideal de stat la plajă și merită încercat și restaurantul-ponton deasupra apei. Recomand de asemenea să vă aventurați la o plimbare cu caiacul sau cu SUP-ul, așa puteți admira mai bine casele din zonă și pirogile localnicilor. Pentru inițiați, se poate face și surf în zonă (iar surferii mi-au spus că au văzut deseori dugongi acolo!).

Taxă: 1000vt, deductibili la restaurant.
Pont: ca să luați vaporașul, cereți autobuzelor să vă ducă la Erakor Jetty, lânga hotelul Warwick Le Lagon. A nu se confunda cu Erakor Village, care este satul chiar din fața insulei, dar muuuuult mai departe dacă mergeți cu mașina.

5. Eratap

Această prezentare necesită JavaScript.

Golful Eratap e cam la 20 de minute cu mașina de Port Vila înspre est și adăpostește mai multe insulițe nelocuite. Partea de est a insulei este mai expusă vântului, așa că peisajele sunt mai dramatice aici și vă puteți juca de-a naufragiatul. (Apropo, tu ce ai lua cu tine pe o insulă pustie?) Însă de îndată ce v-ați săturat de „sălbăticie”, vă puteți refugia la unul din cele două hoteluri din zonă – Aquana sau Eratap. Desigur, tot de la ei trebuie să închiriați în primul rând caiacele sau piroga ca să ajungeți la insulițele pustii. Eratap e mai exclusivist (de altfel, nu acceptă copii sub 16 ani!), iar Aquana e mai mult pentru familii. Ambele au farmecul lor. Din nou, pentru cunoscători, Eratap e una din cele mai bune locații de surf în Vanuatu.

Taxă: nu e cazul, dar dacă mergeți la Aquana sau la Eratap se vor aștepta să faceți consumație și probabil vă vor cere 1000vt pentru caiac sau pirogă.
Pont: e cam departe de mers cu autobuzul, e mai bine cu un vehicul închiriat (o mașină sau, de ce nu, un ATV?)

PS: Pentru Hideaway, Iririki și Erakor, vaporașele pleacă la cerere – nu au orar fix, sunt oricând gata să ia clienți, chiar și unul singur! Traversarea nu se plătește, este inclusă în prețul pe care îl veți plăti odată ce ajungeți la recepție.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s