Cinci ani de Vanuatu

Știți întrebarea aia enervantă de la interviuri, „Unde te vezi peste cinci ani”? Niciodată nu știu ce să răspund, deși mă consider o ființă organizată, nu-mi place să fac planuri „cincinale”. Iar dacă mă întreba cineva asta acum cinci ani, sigur nu aș fi zis (tot) în Vanuatu.

Pe 1 noiembrie 2012, ora 13h00, aterizam buimacă la Port Vila după 40 de ore de zbor. Iar șeful meu de la vremea respectivă, care trebuia sa vină după mine la aeroport, a ajuns cu o oră întârziere (se schimbase orarul de zbor și el nu știa, fair enough). După care s-a gândit că cea mai bună idee este să mă ducă direct la serviciu, ca să mă prezinte tuturor, în condițiile în care eu tot ce îmi doream era un duș și un pat…Iar când am ajuns în sfârșit la motelul pe care îl rezervase pentru mine, în loc să răsuflu ușurată, am rămas cam dezgustată de condițiile de acolo. După care m-a lăsat singură și mi-a zis „ne vedem mâine la lucru”. Fără să-mi propună un tur de oraș mai târziu, fără să-mi arate unde sunt magazinele și restaurantele, singură cuc în Pacific. Aș fi vrut să vorbesc cu cineva, dar în Europa era noapte, toată lumea dormea, iar în Vanuatu nu știam pe nimeni. Țin minte că m-am pus pe pat și cu lacrimi în ochi mă uitam la tavan gândindu-mă „în ce naiba m-am băgat?!”

Și uite că cinci ani mai târziu sunt tot aici. După o noapte bună de odihnă, a doua zi deja vedeam orașul cu alți ochi. Șeful insensibil a plecat după o lună și a venit o șefă nouă, de treabă. În prima săptămână îl cunoscusem deja pe Jonathan. După trei-patru luni, începusem serios să mă gândesc că un an nu e suficient în Vanuatu și să-mi doresc să stau mai mult aici. Doi ani, maxim trei, mă gândeam eu în 2013. Da, și acum mi se pare că doi-trei ani într-un loc e timp suficient, nici mult, nici puțin. Numai că între timp s-au mai adunat doi ani și uite așa mi-am depășit propriul „termen de valabilitate”.

Sincer am impresia că-n ultimii doi ani nu s-a schimbat mai nimic în viața mea în Vanuatu. Mă simt ca într-o povestire foarte lungă în care mă întreb dacă va mai dura mult desfășurarea acțiunii sau urmează punctul culminant și deznodământul. Sau poate am trecut deja de punctul culminant și am ajuns la deznodământ, fără să-mi dau seama? Pe undeva simt că mă plafonez. Ador în continuare țara asta și am o viață bună aici. Dar adevărul este că mă sperie rutina și stabilitatea…În viața mea de adult nu am stat locului mai mult de doi ani. La 18 ani m-am mutat de la Oradea la București, apoi în Marea Britanie, SUA, Luxemburg, Vanuatu. Iar acum sunt de cinci ani în aceeași țară, de aproape cinci ani cu același partener, de trei ani la același job. Simt nevoie de o schimbare.

Dar, cum zicea cineva drag mie, schimbările externe nu fac decât să mascheze problemele interne. Toți avem temerile noastre. Pentru unii temerea este să plece, pentru mine este să rămân. Da, mă sperie gândul că aș putea rămâne aici, așa că privesc cu ochi dubitativi această (v)aniversare de cinci ani.  Și totuși, ca să evoluezi trebuie să ieși din zona ta de confort. Poate că pentru mine zona de confort este schimbarea, și prin faptul că rămân evoluez totuși. Sper! Dar dacă mă întrebați unde mă văd peste cinci ani, am să zic nu știu sigur, dar nu în Vanuatu.

Reclame

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Mala spune:

    Bate vint de schimbare prin Vanuatu, bag sama! Si-mi plac la nebunie jurnalele tale de zi (eu asa le zic), imi place izul de aventura si culoarea pe care slova o imbraca…
    Dar, orice decizie ai lua, sunt convinsa ca va fi cea corecta pt sufletul tau. Doamne ajuta-ti!

  2. Mugur spune:

    Cum timpul ne aduce mai mereu surprize, eu spun că n-ar fi rău să așteptăm trecerea anilor.
    Și orice ar aduce cu sine, schimbare sau nu, să fie cu bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s