Insula spiritului sfânt

on

Espiritu Santo sau, pe scurt, Santo, este cea mai mare insulă din Vanuatu. Are şi cel mai înalt vârf (Mount Tabwemasana, 1879m), şi cele mai lungi râuri, plus celălalt oraş din ţară. Exact, în Vanuatu avem doar două oraşe: capitala Port Vila şi Luganville, cu 13.000 de locuitori. Nivelul de dezvoltare e comparabil între Santo şi Efate, în sensul că (doar) pe aceste două insule puteţi găsi drumuri bune, hoteluri de lux, multe tipuri de activităţi (dacă vă plictisiţi de stat la plajă), internet, apă caldă. Espiritu Santo a fost numită astfel de exploratul portughez Fernandez de Quiros în 1606 şi multe triburi din partea muntoasă, centrală şi de vest a insulei trăiesc probabil tot ca atunci. Sunt triburi la care se poate ajunge doar după două zile de mers pe jos. Doar coasta de est şi de sud-est a insulei s-a dezvoltat foarte mult şi acolo găsiţi toate necesităţile pentru un sejur confortabil, depinde numai de voi cât de sălbatic sau cât de lux vreţi să fie. Santo este în primul rând o mecca a scafandrilor, dar are şi multe plaje perfecte, snorkelling excelent, lagune albastre, cascade, rezervaţii naturale – deci de toate pentru toţi, mai puţin vulcani. Recomand să petreceţi cel puţin 4 zile/3 nopţi aici, deşi vă puteţi ocupa liniştit o săptămână întreagă, dacă aveţi timp şi buget.

Iată care sunt, în opinia mea, locurile de văzut neapărat:

 1. Millenium Cave

Aţi plutit vreodată printr-un canion? Probabil că nu, căci râurile de munte în Europa sunt reci ca gheaţa! Dar sub soarele de la tropice e mai mare plăcerea să te laşi purtat de curent într-un defileu mărginit de stânci acoperite cu ferigi. Cu un pic de efort, desigur, nimic nu e gratuit în viaţă – ca să ajungeţi la canion trebuie să mergeţi cam o oră şi jumătate pe o potecă alunecoasă şi peste poduri de bambus, apoi treizeci de minute prin peşteră, păşind cu grijă printre bolovani în apă până la brâu, ţinându-vă din când în când de o frânghie. Nu e pentru cei slabi de înger, dar dacă vă place un pic de aventură şi aveţi o condiţie fizică cât de cât bună, The Millenium Cave Tour este sen-za-ţi-o-nal! Eu am fost de două ori şi de fiecare dată am stat cu zâmbetul până la urechi pe toată durata traseului. Turul este foarte bine organizat, ghizii vor avea grijă de voi, vă dau lanterne şi veste de salvare. Singura parte mai anostă este transferul cu autobuzul spre interiorul insulei, 45 de minute pe un drum săltăreţ. Dar ca bonus veţi putea vizita satul ghizilor, unde nu se poate ajunge decât pe jos, la douăzeci de minute de drumul cu maşina. Va fi o experienţă de neuitat, 4 în 1: drumeţie, peşteră, defileu, sat.

 

Preţ: 7500 vatu/pers. Durată: de la 8:00 la 17:00. Cum rezerv? http://millenniumcavetour.weebly.com/

Pont: îmbrăcaţi-vă în haine de sport, cu care să puteţi şi înota, şi luaţi-vă pantofi cu talpa aderentă. Lăsaţi tot ce nu este impermeabil (inclusiv telefonul) în sat.

 1. Scufundări la epava Coolidge

Trebuie să recunosc că nu sunt o împătimită a epavelor. Sunt scafandri pe care îi fascinează toată istoria din spatele navelor, dacă au fost sau nu folosite în război, cum s-au scufundat…pe mine personal nu prea mă interesează aspectele astea, şi multe epave îmi par doar o adunătură de fiare vechi. Gri, reci, neprimitoare. Dar cu epava Coolidge a fost dragoste la prima vedere când am văzut-o profilându-se în faţa ochilor la 20 de metri sub apă! În primul rând fiindcă este destul de colorată, fiind pe alocuri acoperită cu colonii de corali, care la rândul lor atrag peşti coloraţi. În al doilea rând, nava este foarte mare, are 200 de metri lungime şi șapte punţi care pot fi explorate. Fiind încă în stare bună, chiar şi după 75 de ani de la scufundare, puteţi să intraţi în multe cotloanele. Eu am coborât numai până la 40 de metri, ca să văd faimoasa sculptură The Lady, dar scafandrii mai experimentaţi şi mai curajoşi pot coborî până la 60 de metri. Şi mai e ceva magic la Coolidge: dacă vă scufundaţi noaptea în interiorul epavei, puteţi vedea peşti fosforescenţi, ca zeci de stele căzătoare la un loc, e de-a dreptul hipnotizant!

 

Preţ: 14.000 vatu pt o scufundare dublă. Cum rezerv? http://www.allan-power-santo.com/ sau https://www.pacificdive.net/.

Pont: numai pentru scafandri avansaţi, autorizaţi să coboare până la 40 de metri. Unele cluburi de scufundări vă duc şi dacă sunteţi începători, dar pentru siguranța voastră nu recomand…mai bine mergeți la snorkelling altundeva.

 1. Riri Blue Hole

În Santo sunt cel puţin cinci lagune albastre şi toate sunt interesante şi răcoritoare. Aceste „găuri albastre” sunt de fapt nişte izbucuri cu apă dulce, rece şi foarte limpede, care se varsă apoi în mare, perfecte pentru o bălăceală pe căldura toridă din Vanuatu. Dar cea mai frumoasă după părerea mea este Riri Blue Hole, mai ales fiindcă puteţi vâsli în amonte pe râu, într-o pirogă tradiţională sau cu caiacul. Apa din râu este incredibil de transparentă, astfel încât plantele şi piroga par suspendate în aer! Apa nu este adâncă, nici rapidă, aşa că oricine poate să vâslească, în cel mult treizeci de minute de vâslit printre copaci şi ciripit de păsărele veţi ajunge la izbuc, unde puteţi înota şi sări cu coarda.

 

Preţ: 500vt intrarea plus 1000vt pentru pirogă/caiac.

Pont: în aceeași zonă, la doar 10km, puteți vizita Matevulu Blue Hole (stânga) și Nanda Blue Hole (dreapta).

 

 1. Champagne Beach

Paradisul are mai multe nume, iar Champagne Beach sigur este unul dintre ele! Dar în Vanuatu sunt nenumărate plaje, ce poate fi aşa de special la asta? Păi, ar fi vederea la insulele din faţă, golful care o protejează, nisipul alb incredibil de fin, paleta de culori din apă, şi faptul că puteţi avea întreaga plajă doar pentru voi! Dacă ar trebui să aleg o imagine care să ilustreze cuvântul perfecţiune, aceasta ar fi. Şi încă ceva special la această plajă: pânza freatică e îmbibată cu apă dulce, care iese la suprafaţă prin nisip şi se amestecă cu apa mării, producând bule ca într-o sticlă de şampanie…

 

Preţ: 500 vatu/pers sau gratuit dacă staţi la Towoc Beach Bungalows (5000-7000vt/noapte).

Pont: înainte de a merge, verificaţi să nu fie vreun vas de croazieră prin preajmă, altfel va trebui să împărţiţi plaja cu sute de persoane…

 1. Port Olry

Un alt nume pentru paradis, satul acesta de pescari e la capătul drumului asfaltat, la 60 km de Luganville şi la ani lumină de orice griji. Plaja este superbă, iar apa mării e de un albastru incredibil chiar şi când plouă. E şi un loc bun de snorkelling, nu foarte mare, dar dacă aveţi noroc puteţi vedea ţestoase şi dugongi. Spre deosebire de Champagne Beach, la Port Olry găsiţi şi trei restaurante pe plajă, care să vă satisfacă setea sau foamea, trebuie să încercaţi neapărat homarul! Reversul medaliei este că nu veţi avea plaja doar pentru voi, dar sunteţi totuşi pe o insulă izolată din Pacific, aşa că nu vă speriaţi, nu vor fi niciodată prea mulţi turişti.

 

Preţ: plaja e gratuită, la restaurante un fel de mâncare costă între 2000 și 5000 de vatu.

Pont: puteți sta câteva nopți la Little Paradise Bungalows (6000-10000vt/noapte).

 

Alte ponturi despre Santo:

 • pentru cei foarte aventuroși, se pot organiza drumeții de 4-6 zile prin junglă: http://www.wreckstorainforest.com/santotreks.html
 • nu merită să stați prea mult în Luganville, eventual doar ca bază pentru scufundări și pentru Millenium Cave
 • dacă sunteți pasionat de istorie și războaie, Million Dollar Point e un loc interesant de snorkelling
 • pentru cei care doresc exclusivitate, recomand Ratua Private Island; aici am avut parte de o experiență inedită: înot pe cai!
 • pe coasta de est puteți să vă opriți pentru un prânz la Lope Lope Lodge și un masaj la Moyyan Spa
 • Oyster Island e un loc foarte fain de stat, dar momentan e în renovare
Reclame

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

 1. Mala spune:

  Exceptional material! Te face sa visezi…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s